default

Εορτασμός των 10 χρόνων από την επιστροφή του κιρκινεζιού στη Βουλγαρία

11 Ιανουαρίου 2024
Το 2024, θα συμπληρωθούν 10 χρόνια από τότε που, χάρη στις προσπάθειες της Green Balkans, ο λευκοτσικνιάς επέστρεψε στη φύση της Βουλγαρίας μετά από δεκαετίες απουσίας.

Γι' αυτό η ομάδα μας θα τιμήσει το γεγονός με μια σειρά πρωτοβουλιών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους!
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά πίσω στο χρόνο και ας δούμε την αναδρομή αυτής της αξιοσημείωτης επιτυχίας διατήρησης!
Το 2013, στο πλαίσιο του πρώτου από τη σειρά έργων " Recovery of the Lesser kestrel" των Green Balkans LIFE11 NAT/BG/360, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, 90 κιρκινέζια, που εκκολάφθηκαν στα πτηνοτροφεία των εταίρων μας από τη DEMA της Ισπανίας, μεταφέρθηκαν και απελευθερώθηκαν στη φύση της Βουλγαρίας.

Το πρώτο ζευγάρι πουλιών στη φύση σχηματίστηκε την άνοιξη του 2014. Το πρώτο "άγριο μωρό κιρκινέζι'' εκκολάφθηκε στην αποικία του είδους στο χωριό Sakar της Levka τον Μάιο του ίδιου έτους.
Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε καταγράψει συνολικά τρεις αποικίες του είδους στη χώρα μας. Δύο από αυτές - αυτή στο Sakar και αυτή στη Stara Zagora, που σχηματίστηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου "Life for the Lesser Kestrel" LIFE19 NAT/BG/001017 που υλοποιείται από την Green Balkans και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, έχουν δημιουργηθεί, χάρη στις προσπάθειες της ομάδας μας. Η τρίτη αποικία, που ανακαλύφθηκε από τους επιτόπιους συνεργάτες μας κοντά στο Μπουργκάς, καταγράφηκε μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων μας για την αποκατάσταση του είδους.
Ο εθνικός πληθυσμός του κιρκινεζιού εκτιμάται τώρα σε πάνω από 40 ζευγάρια, ενώ κατά την έναρξη των δραστηριοτήτων μας ήταν 0.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ετών, συνολικά 1.315 ήταν τα νεαρά πτηνά που εκκολάφθηκαν και απελευθερώθηκαν στη φύση, για την εκτροφή και την προσαρμογή των οποίων φρόντισε η ομάδα. Ορισμένα από αυτά προέρχονται από τις "άγριες αποικίες" στο Sakar και τη Stara Zagora, και άλλα - από τα πτηνοτροφεία του Κέντρου Διάσωσης των Πράσινων Βαλκανίων, της ισπανικής οργάνωσης DEMA και διαφόρων ζωολογικών κήπων από την Ευρώπη.

Οι τεχνητές φωλιές που τοποθέτησε η ομάδα των Green Balkans στην περιοχή των τριών αποικιών είναι 138. Πρόκειται για χώρους που φιλοξενούν οικογένειες κιρκινεζιών και οι οποίες αποτελούν ασφαλές σπίτι για τα μικρά τους.
Έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 10 θέσεις συγκέντρωσης του είδους πριν από τη μετανάστευση στη νότια Βουλγαρία.

Το κιρκινέζι είναι ένα από τα τέσσερα είδη που εμείς από τα Green Balkans, μαζί με διάφορους εταίρους, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε στη φύση της Βουλγαρίας τα τελευταία 20 χρόνια. Μαζί με αυτό, υπάρχουν επίσης το Όρνιο στα Βαλκανικά βουνά, ο Μαυρόγυπας και το Γεράκι του Αναζητητή. είναι ένα από τα τέσσερα είδη που εμείς από τα Green Balkans, μαζί με διάφορους εταίρους, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε στη φύση της Βουλγαρίας τα τελευταία 20 χρόνια. Μαζί με αυτό, στο βαλκανικό βουνό, υπάρχουν επίσης ο Μαυρόγυπας (Cinereous vulture) και το Στεπογέρακο (Falco cherrug).

Το κιρκινέζι, είναι επίσης το πρώτο είδος πτηνού, όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά και σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο, το οποίο έχει ανακτηθεί μετά την εξαφάνισή του!

Το έτος 2024 για την ομάδα μας θα περάσει υπό το πρόσημο αυτής της αξιοσημείωτης επιτυχίας, καθώς υποσχόμαστε ότι θα είναι γεμάτο με μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες, όλοι μαζί, θα γιορτάσουμε αυτό το όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Διότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα όχι μόνο για τα Green Balkans, αλλά και για τη Βουλγαρία, ως την πρώτη χώρα στα Βαλκάνια, στην οποία καταβάλλονται στοχευμένες προσπάθειες όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για την επαναφορά εξαφανισμένων ειδών!