Φέτος τον Αύγουστο μέλη της ομάδας του έργου "Life for Lesser kestrel" LIFE19 NAT/BG/001017 που υλοποιείται από την οργάνωση Green Balkans σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την υποστήριξη του χρηματοδοτικού προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέγραψαν περίπου 50 άτομα Κιρκινεζιού στην περιοχή.
Το 2021, η ομάδα παρατήρησε για πρώτη φορά πάνω από 80 Κιρκινέζια να κουρνιάζουν στην ίδια περιοχή, και ως τώρα δεν έχουν υπάρξει ανάλογες παρατηρήσεις σε αυτήν την περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Τουρκίας, είναι γνωστές περισσότερες από 22 αποικίες των σπάνιων γερακιών. Όμως ο σχηματισμός κοινών θέσεων κουρνιάσματος κατά τις προμεταναστευτικές συγκεντρώσεις, έχει μέχρι τώρα αναφερθεί μόνο από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Χάρη στην παρακολούθηση των Κιρκινεζιών μέσω δορυφορικών πομπών, και παρατηρήσεων πεδίου από την Green Balkans, έχουν καθοριστεί δύο περιοχές προμεταναστευτικών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία, στην επικράτεια της Προστατευόμενης Περιοχής "Sakar", στα υψίπεδα Saint Iliyski, στην περιοχή του Burgas και αλλού. Υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές και από ειδικούς και ερασιτέχνες ορνιθολόγους, όπως οι Hristo Peshev, Petar Stankov, Yordan Vasilev, κ.ά.
Οι θέσεις προμεταναστευτικών συγκεντρώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το είδος, αφού εκεί συγκεντρώνουν πρόσθετα ενεργειακά αποθέματα για το μακρύ ταξίδι τους στις περιοχές διαχείμασης στην Αφρική.
