Новини

Балканска експертна среща за белошипата ветрушка събра над 30 представителя от почти всички балкански държави и гости от Франция, Испания и Италия

Септ. 23, 2022
1
Преди дни завърши тридневна Балканска работна среща за белошипата ветрушка, организирана от екипа на Зелени Балкани по проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

В събитието участваха експерти и представители на неправителствени организации, научни структури, и държавни администрации, които работят за опазването, проучването и възстановяването на редките соколчета в различни страни.

В рамките на срещата бяха направени поредица от презентации за дейности по опазване на белошипата ветрушка от представителите от България, Гърция, Турция, Сърбия, както и от гостите, водещи експерти в областта, от Италия, Испания и Франция.

На организираната в рамките на срещата постер сесия, освен горепосочените участници, колеги от Албания и Босна и Херцеговина, също, разказаха за работата си.

Значима част от експертната работна среща бе посветен на работата на терен и дейностите по опазването на белошипата ветрушка в изкуствени условия изпълнявани от Зелени Балкани в България. Ето защо групата посети Центърът за природозащитни дейности в сакарското село Левка и Спасителния център за диви животни в Стара Загора, и двете изградени и поддържани от Зелени Балкани. Успешните резултати постигнати от домакините на събитието, в процеса на възстановяването и опазването на този види птица в България получиха високо признание и заслужен интерес от страна на всички участници. 

Срещата имаше и значителен арт привкус с присъствието на три изложби, посветени на биоразнообразието, Зеления пояс, и Сакар планина като  част от НАТУРА 2000. Още в началото на международното събитие изложбата „Голямото завръщане“, вдъхновена от редките и защитени видове, които са обект на програми за възстановяване в българската природа, бе открита лично открита от кмета на Свиленград инж. Анастас Карчев във фоайето на общинската администрация. В допълнение бяха представени и художествени творби от специален Арт-пленер проведен малко по-рано през септември в района на Свиленград. И двете изложби включват творбите на на художници от Дружеството на анималистите, фларистите и научните илюстратори – ДАФНИ, с които Зелени Балкани си партнира за популяризиране на богатото биологично разнообразие в страната ни.

А, присъствието на „Оживялата изложба“, представляваща макети на защитени видове в реален размер, които могат да се видят в рамките на българския участък на Балканския зелен пояс, придаде допълнителен колорит на събитието.

Благодарим на всички участници, както и на нашите партньори от община Свиленград и Исторически музей Свиленград за подкрепата и присъствието.