Новини

Белошипата ветрушка - на гости на четвъртокласниците от СУ „Д-р Петър Берон“, Свиленград

Окт. 07, 2021
1
Днес, децата от четвърти клас на свиленградското Средно училище „Д-р Петър Берон“ се запознаха с белошипата ветрушка.

Срещата бе осъществена индиректно, посредством екипа на Зелени Балкани по проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017, тъй като дребните соколчета отдавна вече са в своите зимни квартири в Африка!
Освен това, че са мигранти, децата научиха за белошипите ветрушки още, че са полезни, че обичат да живеят на големи групи, че предпочитат близостта на хората и ред други интересни неща за тези малки, но много важни за човека птички.

Говорихме си, също, за причините за тяхното изчезване – всички до една, водещи до човешката дейност, но и за усилията ни да завърнем белошипата ветрушка у нас.

По време на презентацията децата научиха, също, че първата завърнала се в природата на България колония ветрушки се намира в свиленградското село Левка, където птиците живеят и отглеждат малките си и до днес.

А, накрая, за спомен, всяко дете получи тениска с логото на проекта, лик на белошипка и възможността да я оцвети по свое виждане. Получиха се, наистина, страхотни, цветни и много оригинални тениски, които ще останат спомен у децата за тази изпълнена с емоции среща, снимка от която си направихме на фона на изрисуваната с лик на белошипа ветрушка фасада на физкултурния салон на училището.

Благодарим на учителите и ръководството на училището за съдействието.