Новини

Белошипите ветрушки в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха първите си яйца

Апр. 21, 2021
1
Имаме прекрасна новина, която дойде при нас с началото на седмицата – в гнездилките на белошипите ветрушки в Спасителния център на Зелени Балкани вече се появиха яйца!
Женската от двойката, първенец, за тази година е птица, дарена на екипа ни от Испания, по време на първия проект за завръщането на белошипата ветрушка у нас, по който Зелени Балкани работи, 2018 година. А, мъжкият е по-млад от нея, излюпен в Центъра през 2019.
Двете птици, преди това са се размножавали, също успешно, но с други партньори, което не е изненада за вид, като белошипите ветрушки, които често сменят партньорите си!
Любопитен е фактът, че семейството използва същата гнездова платформа, която миналата година женската е обитавала с предния си партньор, превърнала се, явно, в нейн предпочитан дом!
Към настоящия момент в размножителната колония на Спасителния център има 18 птици, три копулиращи двойки и общо 8 снесени яйца.
Припомняме, че всички излюпени тази година малки ще се освободят в природата, като част от  дейностите по проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017.