Новини

Белошипите ветрушки в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха яйца!

Апр. 09, 2024
...
Преди броени дни се появиха първите яйца във волиерите на белошипите ветрушки в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора.
 
Към настоящия момент те са 5, но ситуацията е много динамична и броят им се променя с часове!
 
Тази година, както и предходната, двойките в Центъра изпревариха дивите си събратя в колонията на вида в сакарското село Левка, където също съвсем скоро очакваме да се появи първото яйце!
 
Припомняме, че птиците са част от дейностите на Зелени Балкани в рамките на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, финансиран от програма LIFE на ЕС. Проектът цели подпомагането на съществуващите в момента колонии на белошипи ветрушки, намиращи се в Стара Загора, Левка и край Бургас, като част от последващите дейности от възстановяването на вида в България.
 
Всяка година благодарение на усилията на екипа ни десетки млади птици напускат родните гнезда и стават част от дивата популация на вида у нас. Тази година отбелязваме десет години от завръщането на белошипата ветрушка в България и се надяваме да я отпразнуваме с новини за много бебета, които през лятото успешно да полетят в небето на страната ни.