Новини

Белошипото соколче Ема се завърна в родната колония!

Юни 28, 2021
...
Ема е белошипа ветрушка, добре позната на екипа ни. Тя е една от маркираните с предаватели птици, в рамките на дейностите ни по завръщането на вида у нас.

Историята й започва през 2018 година, когато екип на Зелени Балкани посещава колонията на вида в територията на производствената площадка на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД и маркира младата птица със сателитен предавател. От тогава следим живота на Ема и нейния път по време на миграция. Знаем, например, че тая година тя зимува в Чад, че по пътя си към България премина през Нигер, Алжир, Тунис, Италия и през Средиземно море, и Гърция се завърна у нас!

Следейки животът и пътуванията й, екипът на проект  "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 се убеди колко смели пътешественици са тези дребни соколчета!

Признаваме, че е завръщането й е малко късно, но пък, все още имаме надежда, че ще успее да създаде семейство и да отгледа поколение, съдейки по птиците от колонията в сакарското село Левка, някои от двойките на които са все още на яйца! И, не на последно място, забележителен е фактът, че след толкова дълга миграция, преминавайки през няколко колонии на белошпи ветрушки по пътя си, тя се завърна в родната колония, което показва колко привързани са тези птици към мястото, където са направили първия си полет!