Новини

Долетяха от юг и първите белошипи ветрушки в колонията на вида в Стара Загора

Март 07, 2023
...
След Левка, ето че първите белошипи ветрушки се появиха и в колонията на вида в Стара Загора!
За сега птиците са 4 – 3 мъжки и 1 женска. А, посредством пръстените, с които са маркирани, успяхме да идентифицираме птиците.

Интересното е, че едната от тях е и най-стария представител на колонията в Стара Загора – Пират.

Пират е излюпен в Спасителния център и е освободен в адаптационните ни волиери през 2018 година. Две години по-късно го засякохме отново над Центъра, но вече бе изгубил единия си крак! Въпреки това Пират се оказа смело соколче, което, явно оцелява, въпреки житейските несгоди. Защото, през 2021 и 2022 успешно създаде семейства и отгледа потомство. Освен всичко друго, той, явно е и доста харесван от жените, тъй като и двете години бе с различни партньорки!

Вторият известен ни мъжки има не по-малко интересна съдба. Миналата година екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 на Зелени Балкани, финансиран от програма LIFE на ЕС, засече птицата край Центъра в средата на юли, след размножителния сезон. Той бе в компанията на още три белошипки, които, вероятно, бяха сформирали малка колония, в неизвестно за нас място, в района на Стара Загора и, след като бяха отгледали малките си, се бяха завърнали в „родното“ място.

Това, което знаем за единствената женска, за сега, е, че е излюпена 2021 година. А, четвъртият мъжки е нейния партньор до миналата година!

Наблюденията на екипа ни над пристигащите от юг белошипи ветрушки продължават. Искрено се надяваме тази година да имаме един силен размножителен сезон, с много малки.

Припомняме, че колонията на белошипине ветрушки е третата на вида у нас, и втората по големина. Както и този в Левка е създадена, благодарение на усилията на Зелени Балкани за завръщане на вида в България.