Новини

Долетяха първите белошипи ветрушки в Спасителния център на Зелени Балкани!

Март 10, 2021
1
Осми март 2021, освен като денят на дамите, в Спасителния център на Зелени Балкани ще се запомни и с първите пристигнали от юг белошипи ветрушки.

Те са две – мъжка и женска и, вече, побързаха да сформират двойка.
Още със самото им появяване в небето над Центъра, птиците демонстрираха активно брачно поведение пред погледите на екипът на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017
 
Но, кои са новодошлите?

И двете са птици, излюпени през 2019 година във волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани и освободени още тогава, в рамките на дейностите ни по възстановяване на вида у нас и експерименталните освобождавания в околностите на Центъра ! 2020 година птиците са били част от  групата завърнали се птици край ,,родните“ волиери в Стара Загора, но за съжаление, екипът ни няма преки доказателства да са участвали в размножителни двойки!

В момента се грижим за новодошлите птици, като им осигуряваме храна, за да изкарат спокойно първите дни след пристигането си при нас!

Сигурни сме, че това е само началото на един успешен размножителен сезон на вече дивите белошипки, летящи свободно в небето на Стара Загора.

Ще продължим да ви информираме за това какво се случва при нас, защото новините едва сега започват!