Новини

И в колонията на белошипите ветрушки в Стара Загора се завръщат птици

Март 29, 2022
1
След сакарското село Левка, белошипите ветрушки се завърнаха и край Стара Загора!

С тази вест ни зарадва преди дни екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 на Спасителния център на Зелени Балкани.

Пръв в района на колонията се появи един мъжки. Интересен е фактът, че той държи първенството и за 2021, когато, обаче, освен, че се е появил значително по-рано, той е бил и в компанията на дама.
Няколко дни след появата му, екипът ни се зарадва и на присъствието на втора птица от същия пол! А, малко по-късно, наблюдавахме три ветрушки да кръжат над Спасителния център.

Междувременно, екипът ни се зае да почисти и прегледа всички изкуствени гнездилки, поставени в района на Спасителния център, потенциални домове на дивите белошипи семейства.
Както знаете, белошипите ветрушки са прелетни. Зимата, те прекарват в Африка, а на пролет се завръщат у дома, за да отгледат своето поколение.

Колонията в Стара Загора е съвсем нова. Създадена, преди една година, благодарение на усилията на екипа на Зелени Балкани. Миналата година тя наброяваше, едва 4-5 двойки. Колонията е част от дейностите ни по завръщането на вида в България и естествено продължение на дългогодишната ни работа в тази насока.

Припомняме, че в момента са ни известни само три колонии на белошипи ветрушки в България – в село Левка, на територията на Лукойл Нефтохим Бургас и край Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани!
Всички регистрирани до сега птици в Центъра, са излюпени и освободени край Спасителния център на Зелени Балкани.