Новини

Излетяха първите млади белошипи ветрушки, излюпени в колонията на вида в сакарското село Левка!

Юли 05, 2021
1
Първите млади птици, излюпени в колонията на белошипите ветрушки тази година, вече летят свободно в небето на сакарското село Левка. Това сподели с нас теренният експерт на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017.

„Излюпени са в колонията в Левка, в изкуствени гнездилки поставени за тази цел, всички са маркирани с пръстени. ПВЦ пръстените тази година вече са сиви, вместо оранжеви както беше до сега.“ ни разказват още от Левка и продължават „това е защото се изчерпа комбинацията за оранжеви пръстени. Малките стават все по-умели и освен да чакат за храна на прага на генздилката, летят в района, и дори следват своите родители в първите си опити по ловуване и укрепване на полета“.

Пет са младите птици, които в момента екипът ни наблюдава. Всички те, както се уверихте и от думите на полевите ни експерти, са в отлично здраве и готови за приключения! Очакваме съвсем скоро още малки да осеят небето на Сакар със своя полет, защото обучението им за оцеляване в природата трябва да започне час по-скоро!