Новини

Излетяха първите птици от Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки в село Климент

Юни 28, 2024
...
Преди броени дни в небето над карловското село Климент, част от НАТУРА 2000 ЗЗ Средна гора, излетяха първите белошипи ветрушки!

Птиците са излюпени във волиерите на Спасителния център за диви животни на организацията в Стара Загора и, преди две седмици, след като бяха щателно прегледани от ветеринарните лекари на Центъра, поеха към адаптационната волиера в Климент. Общо 51 са излетелите малки там, които ежедневно се наблюдават и обслужват от екипа на Зелени Балкани по проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 , финансиран от програма LIFE на ЕС.

Припомняме, че белошипата ветрушка се завърна в България, благодарение на усилията на Зелени Балкани. Той е и първият възстановен вид, след пълното му изчезване от нашата природа!

През 2024та  честваме 10 години от това историческо за природозащитата у нас събитие. В момента известните колонии на вида в България са общо три. В рамките на проект „Живот за белошипата ветрушка“, организацията поддържа две от тях – в сакарското село Левка и край Спасителния център в Стара  Загора. А, от тази година, в лицето на базата ни в Климент, част от Натура 2000 ЗЗ Средна гора, вече полагаме грижи и за още едно място, което се обитава от дребните соколчета.