Новини

Колонията на белошипите ветрушки в Левка отново „оживя“

Септ. 16, 2021
1
Тези дни, колонията на белошипите ветрушки в сакарското село Левка отново „оживя“, след близо едномесечното отсъствие на обитателите си!

Това съобщава екипът ни, който преброи над 10 белошипи ветрушки, предимно мъжки, завърнали се в колонията, която напуснаха в средата на август.

Интересен е фактът, че една от мъжките птици, обитава отново същата гнездилка, в която това лято успешно отгледа своето поколение. Това стана ясно, след разгадаването на пръстена, поставен от екипа ни при освобождаването на ветрушката в природата. Другото интересно е, че птиците показват поведение, сходно на това по време на размножителния период - влизат и излизат от гнездилките, издават същите звуци, с които привличат бъдещите си партньори...!

Събитие от такъв характер не се случва за пръв път в колонията. Екипът на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017 регистрира подобно поведение последните няколко години.

Така или иначе, птиците ще отлетят и тази зима на юг, след като условията тук станат по-сурови и, може би, това е последното им „сбогом“ с колонията, приютила ги в последните няколко месеца от живота им и в която те отгледаха своето поколение.