Новини

Колонията на белошипите ветрушки в Спасителния център тази година е с рекордно висок брой птици!

Апр. 18, 2024
...
Тази година в колонията на белошипите ветрушки в Стара Загора са регистрирани 44 птици.

Отговорникът за размножителната програма по проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, финансиран от програма LIFE на ЕС, в Центъра - Йорданка Василева коментира: „44 са…поне толкова са наблюдавани досега. Това е най-високата численост на колонията до момента от създаването ѝ през 2017 година.“

Статистиката през годините е, както следва: 2018 г. – 9 птици, 2019 г. – 24, като първите две години няма успешно загнездване. Следват 2020, през която от миграция се завърнаха 15 белошипи ветрушки. Тогава бе и първото успешно загнездване на една двойка, 2021 г. - 9 птици и 3 двойки, 2022 г. - 14 птици и 4 двойки и отминалата 2023 г. - 30 птици и 9 двойки!

„Любопитна е информацията, продължава разказа си Йорданка Василева, за мъжка птица, излюпена и освободена в Спасителния център през 2018 година, която наричам Пират, защото е с един крак от 2020-та. Три поредни години птицата се размножаваше успешно в колонията тук. Няма друга птица на възраст над 3 години, която да е регистрирана досега при нас. Тази година Пират се завърна отново и очакваме с нетърпение да видим какво ще се случи с него“.

Птиците от колонията около Спасителния център имат избор от над 50 изкуствени гнездилки, поставени от екипа на Зелени Балкани.

За жалост не страдат и от липса на конкуренция в лицето на свраки, чавки и кукумявки. Но за щастие колонията е достатъчно голяма, за да може с общи усилия да се защитава.

Припомняме, че в България има за сега общо три известни колонии на белошипи ветрушки. Като освен в Стара Загора, птици от този рядък вид може да видите в сакарското село Левка и край Бургас.