Новини

Образователна лекция за белошипата ветрушка в Биологическия Факултет на Софийския университет

Окт. 27, 2023
...
Есенно зимния период е времето когато нашите белошипи ветрушки са далече от местата за гнездене и екипът на Зелени Балкани не е толкова ангажиран с ежедневните грижи за дребните соколчета. Това дава възможност на експертите от проект  „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 изпълняван с подкрепата на програма LIFE на Европейския съюз, да насочат усилията си към по-мащабно популяризиране на отличните резултати, постигнати при възстановяване гнезденето на белошипата ветрушка в България.

Така, на 25.10 наши колеги посетиха Биологическия факултет на Софийски университет ,,Св. Климент Охридски" по време на редовна лекция, част от инициативата ,,Цикъл лекции в областта на изучаването и опазването на биоразнообразието“, които се организират от домакините на събитието, съвместно с ИБЕИ на БАН.

Пред изключително заинтересованите студенти, преподаватели, любители и други гости на събитието, в това число и невръстно бебе, членовете на Зелени Балкани представиха над десетгодишните си усилия от началото на директните дейности за възстановяването на изчезналия от България рядък вид сокол. В доста непринудена и приятелска атмосфера, екипът на проекта сподели с участниците използваните методи и подходи, предизвикателствата пред които е бил изправен, както и удовлетворението си при успешното завръщане в страната ни на една от най – редките хищни птици у нас. 

Екипът ни изказва своята благодарност към гл. ас. д- р Николай Долапчиев основен организатор на събитието, гостоприемните домакини и разбира се, на всички гости и участници, отделили  от своето време, да се запознаят с една от най - успешните природозащитни инициативи у нас.