Новини

Отбелязахме Международния ден на птиците съвместно с Район Южен на Община Пловдив

Апр. 01, 2024
...
Кметът на Район Южен г-н Атанас Кунчев, неговият заместник г-жа Петя Петкова, както и зам. кметът по „Екология и здравеопазване“ на община Пловдив г-н Иван Стоянов, бяха сред официалните присъстващи на събитието не само като домакини, а и като инициатори на празника. 
 
Международният ден на птиците по традиция се отбелязва на 1 април, като една от първите дати в природозащитния календар. Още през 1906 г. във Франция съгласно Конвенцията за защита на редките птици е взето решение за честване на тази дата, като част от усилията за популяризирането и опазването на птиците. Сдружение Зелени Балкани посочва, че макар и в градски условия, в Пловдив могат да се срещнат редица защитени видове птици. Освен водолюбивите видове в река Марица, в парковете на града и междублоковите пространства могат да бъдат наблюдавани разнообразни представители на птичия свят. Горска ушата сова, чухал, кълвачи, пойни птици, дори чайки, както и много други видове съжителстват с хората в града под Тепетата. В древния град и неговите околности са регистрирани повече от половината от общо над 410 вида птици, срещащи се в България.  
 
В тази връзка на 31-ви март, макар и с ден по-рано, за да се използва удобството на почивния ден, екипът на Зелени Балкани съвместно с администрацията на Район Южен на Община Пловдив, организира своеобразен птичи празник в парк "Белите брези". В събитието се включиха над 300 деца, техните родители и близки, както и гости на града. За малките "орнитолози" бяха организирани различни образователни и информационни дейности посветени на пернатите обитатели на нашата природа. Картонени фигурки на птици, значки, рисунки с тебешир, наблюдение на птиците на парка със специализирани зрителни уреди и много други интересни занимания, които бяха подготвени от организаторите на събитието. Една удивителна атракция за посетителите беше мешеловът Хари, който е един от пациентите на Спасителния Център за Диви Животни на Зелени Балкани.
 
Хари и още няколко от птиците в Центъра са със специална мисия. Те са обучени да се появяват на публични места и да "разказват" на хората за съдбата на птиците пострадали от необмислена човешка дейност. Макар и да е от вид нетипичен за страната ни, мишелов на Харис (това е названието на биологичния вид, към който принадлежи Хари), той прикова вниманието на участниците. И не на последно място, организаторите на събитието представиха "Оживялата изложба", включваща макети на различни световно защитени птици в реален размер и окраска, които могат да бъдат наблюдавани в различни части на България. Като част от нея е представена и белошипата ветрушка, която до средата на миналия век е гнездила по тепетата на Пловдив. Вид, към който са насочени дейностите по проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от Зелени Балкани с подкрепата на програма LIFE на ЕС.  
 
По време на събитието бяха представени и дейностите на Зелени Балкани в  Европейския консорциум за европейска научноизследователска инфраструктура за биоразнообразие и екосистемни услуги – „LifeWatch ERIC“ (European Research Infrastructure Consortium), които се изпълняват в партньорство с Аграрен Университет- Пловдив  и други научноизследователски институции  в България.

Снимки©: Георги Стоянов, Зелени Балкани

Контакти от страна на Зелени Балкани:
Градимир Градев, моб. тел. +359887210094