Новини

"Оживялата изложба" - специален гост на фестивала "Млада синя земя", организиран от Регионалния природонаучен музей - Пловдив

Апр. 24, 2024
...
Екипът на Зелени Балкани взе участие в празничната програма на Регионалния природонаучен музей в град Пловдив по повод Деня на Земята – 22-ри април. По случай празника Природонаучният музей традиционно организира Фестивала за младежко творчество "Млада синя земя".

Тази година той се проведе в периода 20 – 22-ри април, а това бе неговото 9-то поредно издание. Зелени Балкани традиционно участва в инициативата и представя пред участниците и гостите своите природозащитни дейности. В събитието взеха участие деца и младежи от 5 до 18 години, които представиха своите талантливи произведения и изпълнения в категории "Изобразително изкуство","Музика" и "Танци".
 
В рамките на Фестивала бяха организирани различни работилници, образователни игри и много изненади, а ние от Зелени Балкани представихме на младите любопитковци "Оживялата изложба". Тя включва макетите в реален размер на редки и защитени видове птици, сред които царски орел, белошипа ветрушка, черен лешояд и др.
 
Самата изложба представя дейностите по проект BESTbelt, реализиран от Зелени Балкани в партньорство с турската организация "Обратно към природата" и германската фондация EuroNatur, с финансовата подкрепа на Евройпейския Съюз. Проектът е насочен към опазването и проучването на емблематични видове птици, обект на изложбата, срещащи се в обхвата на Зеления Пояс, част от граничните територии на България и Турция. Важните местообитания и за двата вида са концентрирани в пограничните райони, попадащи в обхвата на бившата "Желязна завеса", а днес обединени в международната инициатива Европейски Зелен Пояс.
 
Също така специално внимание бе отделено и на 10 годишнината от възстановяването на гнезденето на белошипата ветуршка в България, която от Зелени Балкани ще отбележим със серия от събития през 2024 г. в рамките на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от Зелени Балкани с подкрепата на Програма LIFE на ЕС. Екипът ни имаше възможността да разкаже за дългогодишните ни усилия и успехи пред всички любопитни малчугани и придружаващите ги възрастни. Повечето участници във Фестивала бяха изключително впечатлени, когато разбраха, че едно от последните места, където видът е гнездил в миналото, е точно тепетата на град Пловдив.