Новини

Представихме дейностите по проект „Живот за белошипата ветрушка“ на Първи Пловдивски фестивал на науката

Дек. 01, 2023
...
Екипът и доброволците на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 на Зелени Балкани, финансиран от програма LIFE на ЕС бе гост на Първи Пловдивски фестивал на науката.

В рамките на 4 дни и повече от 100 различни презентации, занимателни игри, изложби, демонстрации, експерименти, работилници, образователни и информационни дейности, фестивалът предложи специална програма за училищни групи, любознателни младежи, посетители на всяка възраст, както и жители и гости на града под тепетата сред повече от 1000 участници.  

Пред стотиците посетители на събитието, организирано от  Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерство на образованието и науката, и Община Пловдив и ЦРСББ екипът ни разказа, включително и със специално подготвена презентация, за работата си по възстановяването на този изчезнал от пределите на България вид, както и последващите ни действия за подпомагане на все още крехката му популация у нас.

Говорихме си защо белошипата ветрушка е ценна за хората, какви са условията да я има, как трябва да я опазваме и как всеки може да стане доброволец и да помага на природозащитните ни дейности.
На щанда на проекта посетителите можеха да разгледат и макетите на птици в реален размер, част от „Оживялата изложба“, изработени във връзка с инициативата „Европейски зелен пояс“ и популяризиращи защитените видове, обитаващи територията на бившата желязна завеса, с акцент, отново, белошипата ветрушка!

Благодарим на организаторите за поканата да бъдем част от това вълнуващо събитие и се надяваме това да е първата от поредица подобни инициативи в които нашия екип взема участие!