Новини

ПриРОДНА класна стая – екологични и образователни дейности за деца се проведоха в Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани в сакарското село Левка

Юли 05, 2024
...
Извънкласните занимания за децата бяха организирани от Зелени Балкани в партньорство със СОКОТАБ ЕООД. Любезните домакини посрещнаха деца и преподаватели от ОУ "Никола Йонков Вапцаров" с. Лясково, пред които представиха редица образователни, информационни и екологични дейности.

Освен малчуганите, гости на събитието бяха и лично директорът на училището и кмета на с. Лясково, както и специалисти от компанията оперираща в района.

Информационната зала, образователната диорама и експозицията на открито, представящи дейностите по проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 изпълняван от Зелени Балкани по програма LIFE на ЕС, предоставиха прекрасни условия за повишаване знанията на учениците и обогатяването на тяхната екологична култура. Разбира се фокуса бе поставен върху живота на белошипите ветрушки обитаващи района на Сакар, като част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

По време на образователното събитие, малчуганите надникнаха в гнездата на ветрушките и посредством уникалната система за видеонаблюдения научиха как родителите полагат грижи за яйцата си, и хранят своите пиленца, а чрез бинокли, и зрителна тръба, станаха свидетели как птиците ловуват плячката си в района.

Най – забавни за децата се оказаха рисунките върху тениски с профил на белошипа ветуршка, като всеки участник имаше възможност да си нарисува индивидуална тениска, която запази за спомен. В допълнение, гостите получиха и много други подаръци – шапки, еко торбички, детски книжки и други информационни материали осигурени от СОКОТАБ. А по случай 100 годишнината от основаването на компанията, организаторите зарадваха своите малки гости с прекрасна тематична торта.

След половин дневното обучение участниците се разделиха, останали с прекрасни спомени и в очакване на нови съвместни инициативи.

За допълнителна информация:
Градимир Градев
Ръководител на проект
ел. поща:
ggradev@greenbalkans.org
моб.: +359885 609 289