Новини

Приключи Арт-пленера, организиран от Зелени Балкани, посветен на Европейския зелен пояс в Сакар!

Септ. 13, 2022
...
В края на отминалата седмица в свиленградското село Левка се проведе Арт пленер, посветен на Европейския зелен пояс.

В пленера, организиран от Зелени Балкани, предоставиха творби и лично участваха общо осем творци, членове на Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ

Събитието се състоя в партньорство с община Свиленград и исторически музей Свиленград, а откриването , на което присъства и Оживялата изложба - отново инициатива на Зелени Балкани посветена на Европейския зелен пояс, се състоя в Арт галерията  в града.

В рамките на пленера, участниците имаха на разположение общо три дни, в които черпейки идеи и вдъхновение от  прекрасната, на места все още девствена природа на Сакар планина, да изберат тема за своите творби.
Бидейки в Левка, съвсем естествено бе да отделят време и да посетят и Центъра за природозащитни дейности на Зелени Балкани,  където в момента организацията работи по проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, финансиран от програма LIFE на ЕС.

За екипа ни не бе изненада, че в голяма част от творбите на авторите е включена именно белошипата ветрушка, един от емблематичните видове в сакарския Европейски зелен пояс, завърнат в природата на България благодарение на усилията на Зелени Балкани.

А, докато родителите се трудеха над техните творби, децата се забавляваха с оцветяване на тениски с лика на белошипата ветрушка.

Финалните творби на участниците в Пленера ще бъдат представени по време на отбелязване на Деня на Европейския Зелен Пояс 2022, който тази година съвпада с експертна работна среща за опазването на белошипата ветрушка на Балканите, организирана от Зелени Балкани  по проект ,,Живот за белошипата ветрушка".

Денят на Зеления Пояс е международно трансгранично сътрудничеството, което традиционно се чества в периода 18 – 24 септември, в различни европейски страни. Това са държави, които в недалечното минало са попадали от двете страни на бившата ,,Желязна завеса“, разделяща Европа на два враждуващи блока. Границата, разделяла континента на Източен и Западен и ограничения достъп до района, който произтича от това, са спомогнали в тези територии да се съхранят изключително биоразнообразие и култура. Днес, тези територии са обединени в инициативата Европейски Зелен Пояс, формираща 12,500 км дълъг паневропейски екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса - от Баренцово море на север до Средиземноморския юг на Европа и Черноморското крайбрежие. Той съхранява изключително биологично разнообразие. Балканският Зелен пояс обхваща южната част на Европейския Зелен пояс, който се простира на територията на 9 страни. Допълнителна информация за Европейския Зелен Пояс можете да почерпите от ТУК