Новини

Проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017 на Зелени Балкани – партньор в изложба, посветена на река Марица!

Март 17, 2021
1
Очакваме ви на 19.03.2021, Световния ден на водата,  от 11:00 в Арт Галерия Свиленград, където ще бъде открита тематична изложба за река Марица с акцент върху нейното биологично разнообразие.

Събитието се осъществява в партньорство между Исторически музей – Свиленград и СНЦ „Зелени Балкани – Стара Загора“.

Идейният проект за изложбата е изготвен от екипа на Регионалния природонаучен музей – Пловдив и носи името „Река на биоразнообразието“.

Тя има за цел да покаже каква е връзката на хората с река Марица, какви са проблемите, пред които сме изправени в момента и защо си заслужава да работим за опазването на здравето на речната екосистема.

Видра, малък корморан, пчелояд и земеродно рибарче са част от 11–те реалистични макети, които ще впечатляват посетителите до 19.04.2021. Освен ефектните макети на животни, посетителите могат да гледат и кратко видео с любопитни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката, представени от експерти в различни области.

Всеки природолюбител ще има възможност да се включи и с предложения за решаване на някои от екологичните проблеми на река Марица.

Проектът се осъществява като част от програмата "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и със съдействието на Община Пловдив. Изложбата е възможна и благодарение на сърдечната помощ на катедра „Екология и ООС“ в БФ при ПУ „Паисий Хилендарски“, РАМ – Пловдив, РИМ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Националния природонаучен музей при Българската академия на науките, БДЗП, сдружение „Балканка“ и Николай Гавазов, а Зелени Балкани е партньор на инициативата, посредством проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017, реализиран в района на Свиленград.

За повече информация:
Светлозара Казанджиева: svetlozara.k@gmail.com, тел.: 088 612 0449
Градимир Градев, Зелени Балкани, тел. 0885609289