Новини

Проект „Живот за белошипата ветрушка“ – част от Фестивала на науката, Пловдив 2023

Ноем. 13, 2023
1
От 23 до 26 ноември в Центъра по системна растителна биология и биотехнологии, в Пловдив, ще се проведе Фестивал на науката.

Фокусът на събитието е представяне на най-новото в света на науката и технологиите по възможно най-разбираем начин. Жителите и гостите на града, посетители на фестивала на всяка възраст, със сигурност ще открият подходяща тема сред повече от 100 събития в четири дни. Те ще бъдат представени на живо от учени, технолози и комуникатори от страната, както и от специалните гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство.

Като част от партньорството си с  Аграрния университет, екипът на Зелени Балкани, в лицето на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, финансиран от програма LIFE на ЕС също ще бъде част от презентаторите.

Ще говорим за радиопредаватели, антени, приемници, сателитни предаватели, които по подразбиране свързваме с телекомуникациите и сателитната телевизия. Те, обаче, са ценни инструменти в ръцете на орнитолозите - учените, изследващи птиците, които ги използват за маркиране, проследяване и проучване на екологията на редки и защитени видове птици, като белошипата ветрушка, царският орел, щъркелите и други. По време на презентацията ни публиката ще разбере как, точно, се случва това и какви са резултатите от проучванията.

А, отделно, в изложбената зона на събитието ще представим „Оживената изложба“, представляваща макети в реален размер на птици, обитаващи българската част на Европейския зелен пояс – място с богато биологично разнообразие, част от територията под някогашната Желязна завеса.

ТУК можете да научите повече за фестивала, както и как да вземете участие в него!