Новини

Проектът "Живот за белошипата ветрушка" бе гост на два фестивала през отминалите почивни дни!

Май 16, 2022
1
Радостни сме да споделим с вас, че през изминалите почивни дни екипът проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 на Зелени Балкани имаше възможността да представи дейностите си на цели два еко феста.

Единият бе Фестивала на зелениката, организиран от нашите приятели от Дирекция на Природен парк „Странджа“, чието 18то издание се проведе в странджанското село Бордилово.

В рамките на двата фестивални дни, посетени от близо 3 000 човека, имахме възможност да разкажем за белошипата ветрушка, за работата ни по възстановяването на този уникален и полезен за човека вид соколче, както и да представим пред гостите на събитието „Оживялата изложба“, в центъра на която отново бе белошипата ветрушка. На фестивала бяха представени още дирекции на Природни паркове, музеи, общини, както и два университета, а събитието бе открито от кметът на община Царево.

Другото събитие, в което взехме участие, бе Фестивалът на белия щъркел в село Белозем, на който ние, от Зелени Балкани сме съорганизатори.

Белозем е обявен за българско село на белия щъркел, а фестивалът се провежда за петнадесети пореден път. Пред над 1000та  гости и участници в събитието, сред които танцови и певчески състави, изложители и официални гости, в лицето на госпожа Валерия Фол, и кметът на община Раковски, екипът ни представи работата си и успя да привлече за природозащитната кауза стотици нови съмишленици.

И двете участия са част от събитията ни по повод тридесет годишнината на Програма LIFE и NATURA 200 денят, които предстои да отбележим съвсем скоро, в края на май!  

Благодарим на доброволците, студенти във ветеринарно медицинския факултет на Тракийския университет, които помогнаха на екипа ни!