Новини

Регионален природонаучен музей – Пловдив представя творбите от Арт - пленер ,,Биоразнообразие и възстановяване на видове в района на Инициативата Европейски Зелен Пояс“

Окт. 21, 2022
...
Природонаучния музей, съвместно с Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ, както и Зелени Балкани предлагат на вниманието на посетителите на музея, творбите от художествената инициатива която се състоя през месец септември по случай Деня на Европейски Зелен Пояс 2022.

Събитието ще се състои на 25.10. (вторник) от 17:30 до 18:30 в Изложбената зала на Регионален природонаучен музей – Пловдив. Илюстрациите на творците от пленера ще бъдат представени от г-н Георги Пчеларов, председател на ДАФНИ и Деница Пенева – вицепредседател на Дружеството на илюстраторите. Организаторите припомнят че от началото на този месец, Музея е домакин и на друга изложбата - ,,Голямото завръщане“ 2, изработена отново от  ДАФНИ съвместно със Зелени Балкани.

В своите творби, авторите отделят специално внимание на белошипата ветуршка, рядък вид птица за чието възстановяване и подсилване на популацията, Зелени Балкани изпълнява проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017, по Програма LIFE на ЕС.

Преди да изчезне от България, като гнездящ вид през миналото столетие, едно от последните места, където този рядък вид соколи се е размножавал, са тепетата на град Пловдив. В своя разказ ,,Подир сенките на керкенезите“ българския природоизследовател Димо Божков описва грациозните белошипи ветрушки по особено емоционален начин. Поради този факт организаторите поставят и двете изложби именно в града под тепетата.