Новини

Рекорден брой птици в колонията на белошипата ветрушка в Стара Загора

Май 10, 2023
...
За първа година в колонията край Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора бяха отчетени 25 белошипи ветрушки и 8 сигурни сформирани двойки!

Това е своеобразен рекорд, като се има предвид, че от началото на сформирането на колонията през 2020 година до сега екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 на Зелени Балкани, финансиран от програма LIFE на ЕС е отчел най-много 14 птици и 4 двойки, през 2022.

Припомняме, че в рамките на дейностите ни по завръщането на белошипата ветрушка в България, екипът на Зелени Балкани освобождава птици край Спасителния център от 2017 година, а първата регистрирана двойка в колонията е през 2020 година.

 Птиците които освобождаваме са малки, излюпени и отгледани в пределите на Центъра, а методологията която използваме е посредством адаптационни волиери в пределите му.

Вярваме, че тази година птичите семейства ще отгледат десетки малки, които в началото на лятото вече ще кръжат свободно в небето над Стара Загора.