Новини

С две поредни събития екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ на Зелени Балкани отбеляза денят на Земята, 22 април

Апр. 24, 2023
...
Екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ на Зелени Балкани отпразнува денят на Земята в две поредни събития.

На 21 април бяхме партньори на Аграрния университет, Пловдив и Факултета по Растителна защита и агроекология, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, РИОСВ  Пловдив, Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори ДАФНИ и LifeWatch ERIC в събитие на територията на Университета.

В рамките на събитието представихме изложбата „Голямото завръщане“ – 2 на ДАФНИ и „Оживялата изложба“ на Зелени Балкани. Гостите му се запознаха, също със Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани и птиците от „Гласът на ранената дива природа“ – обикновения мишелов Мишо и керкенезчето Владко. Научиха повече за работата ни по завръщането на изчезнали видове, като проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 изпълняван от Зелени Балкани с финансовото съдействие на програма LIFE на ЕС, включиха се в в арт пленер Botanikal Art Plain – air на ДАФНИ и бяха публика на „зелено“ модно ревю, организирано от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

На следващия ден „Оживялата изложба“ бе част от фестивалът за младежко творчество „Млада синя Земя“ на Регионален природонаучен музей – Пловдив. В рамките на фестивала бяха организирани различни работилници, образователни игри и много изненади, а екипът на проект „Живот за белошипата вертушка“ представи на младите любопитковци макетите в реален размер и оцветяване на редки и защитени видове птици, които се срещат в обхвата на Зеления Пояс на територията на България, Гърция и Турция – белошипа ветрушка, царски орел, червеногуша гъска и други.
Радваме се, че сред нас бяха и нашите неизменни помощници - студентите от Тракийския университет!