Новини

Шестгодишна птица е първата белошипа ветрушка, завърнала се у нас тази година!

Фев. 14, 2024
...
След като на 12 февруари екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 изпълняван от Зелени Балкани с финансовото съдействие на програма LIFE на ЕС регистрира първата завърнала се у нас белошипа ветрушка за 2024 година, днес вече стана ясно и коя е тя!

Птицата е излюпена през 2018 в колонията на вида, обитаваща волиерите на Спасителния център за диви животни и е освободена същата година в сакарското село Левка.

Интересен факт е, че това е същата птица, която се завърна първа в колонията и миналата година, но значително по-рано. През отминалия летен сезон тя е и една от най-записваните по време на наблюденията ни птици – цели 96 пъти, но така и не успяхме да установим да е била част от двойка и да е отгледала малки.

За разлика от 2023-та, през 2022-ра птицата бе част от двойка, в гнездовата платформа на която имаше снесени 6 яйца, 5 от които се излюпиха, а 4 бяха отгледани успешно от двамата партньори.

И така, след като разгадахме мистерията сме в очакване и на следващите пътешественици, които съвсем скоро ще се завърнат у дома от дългия път на миграцията.