default

Smart φωλιές και όχι μόνο!

25 Απριλίου 2023
Πριν λίγες μέρες Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης τοποθετήσαμε στο Κιλκίς τεχνητές φωλιές για το Κιρκινέζι, έτσι ώστε το είδος να μπορέσει να φωλιάσει και να αναπαραχθεί.

Οι τρεις από αυτές είναι “smart” φωλιές και εξοπλισμένες με κάμερες και αισθητήρες, έτσι ώστε να μπορούμε, σε συνεργασία με το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και το πρόγραμμα “Climate detectives”, να το παρακολουθούμε και άρα να είμαστε σε θέση να κατανοούμε καλύτερα τη συμπεριφορά του. Oι μαθητές εντοπίζοντας και διερευνώντας ένα κλιματικό πρόβλημα, γίνονται “ντεντέκτιβ για το κλίμα”. Εκπαιδευτικοί και μαθητές  αποφάσισαν να ασχοληθούν με την επίδραση της μεταβολής της θερμοκρασίας στις προστατευόμενες περιοχές  Έλους Αρτζάν και Ανθόφυτου του νομού Κιλκίς στο Κιρκινέζι.
Η ευρύτερη περιοχή του Ανθόφυτου χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και εντάσσεται στις περιοχές Natura2000, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικότοπο για το Κιρκινέζι. Αξίζει να σημειωθεί πως για τη ΖΕΠ με κωδικό GR1230006 (ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΘΟΦΥΤΟΥ), η εκτίμηση του πληθυσμού του είδους είναι περίπου 25 - 30 αναπαραγόμενα ζευγάρια (δεδομένα EOE, EIONET 2020). Βάσει της έρευνας που έγινε το 2021 και 2022 από την επιστημονική ομάδα του έργου LIFE for Lesser Kestrel, η εκτίμηση για την περιοχή εντός των ορίων της ΖΕΠ, είναι σχεδόν η ίδια, με το χωριό Ανθόφυτο να φιλοξενεί 18 - 31 ζευγάρια. Ωστόσο, βρέθηκαν 3 επιπλέον αποικίες, δίπλα στα όρια της ΖΕΠ, οι οποίες αποτελούνται από 19 - 32 ζευγάρια: η αποικία στο χωριό Νέο Συρράκο (10 - 18 ζευγάρια), η αποικία στο χωριό Μικρόκαμπος (5 - 7 ζευγάρια) και η αποικία στο χωριό Βακούφι (4 - 7 ζευγάρια). Επίσης, βρέθηκαν δύο αποικίες στη γειτονική ΖΕΠ με κωδικό GR1230004 (ΛΙΜΝΗ ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ - ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΕΑ) όπου καταμετρήθηκαν συνολικά 1 - 3 αναπαραγόμενα ζευγάρια (Πικρολίμνη, 1-2 ζευγάρια και Μπακαίικα, 0-1 ζευγάρι).

Οι τεχνητές φωλιές συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους παρέχοντας καταφύγιο σε αυτό το πολύ ωφέλιμο για τον άνθρωπο πουλί, καθώς τρέφεται κατά κύριο λόγο με έντομα όπως ακρίδες και κρεμμυδοφάγους ενώ σε ένα μικρό ποσοστό και με ποντίκια, τα οποία βλάπτουν την αγροτική παραγωγή.
Το ευρωπαϊκό έργο για το Κιρκινέζι LIFE for Lesser Kestrel LIFE19 NAT/BG/001017 του Προγράμματος LIFE Programme, πραγματοποιείται σε Βουλγαρία και Ελλάδα, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση της Βουλγαρίας Зелени Балкани / Green Balkans NGO και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στόχος είναι να αυξηθεί η αναπαραγωγική κατανομή του Κιρκινεζιού μέσω δημιουργίας και ενδυνάμωσης των αποικιών στην Ελλάδα και ενίσχυση της γνώσης και ικανοτήτων για την προστασία του.