Новини

Свиленград бе домакин на Международна младежка конференция на тема „Европейски зелен пояс – биоразнообразие, култура и история“

Септ. 29, 2021
1
В края на отминалата седмица Общинската библиотека на Свиленград бе домакин на Международна младежка конференция на тема „Европейски зелен пояс – биоразнообразие, култура и история“

Събитието, организирано от Зелени Балкани, Исторически музей Свиленград и партньорите от Association of Back to Nature Youth and Sport Club - Турция, бе част от отбелязването на „Денят на Зеления пояс“ 2021. По традиция това събитие ежегодно се отбелязва през септември, като част от инициативата Европейски зелен пояс, а официален гост в него тази година бе кметът на община Свиленград - арх. Анастас Карчев.

В рамките на два дни, участниците и гостите на конференцията се запознаха с различни инициативи, доклади и научни разработки, насочени към биоразнообразие,  култура и история на територията на Европейския зелен пояс. Презентациите бяха подготвени и докладвани от млади специалисти, студенти,  докторанти, както и други експерти .
 
С международно участие се включиха представители от Турция и Гърция. Те представиха дейности за опазване и проучване на царския орел и Националния парк Инеада в Турция, и Музея на коприната в Софли, Гърция. От останалите презентатори, гостите на събитието научиха повече за бедстващите диви животни, приети от Спасителния център на Зелени Балкани от територията на Зеления пояс в България, дейностите ни по белошипите ветрушки в района на Сакар, делфините в Черно море, флора, фауна, история и туризъм в района на Свиленград.

Втората част от конференцията бе на терен. Представена бе работата на нашите колеги от БДЗП, посетени бяха Центърът за природозащитни дейности на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 в сакарското село Левка, както и Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора.