Новини

Турската организация „Association of Back to Nature Youth and Sport Club“ и българските партньори от Зелени Балкани отбелязаха Деня на Европейския зелен пояс 2023 и в турската част на Странджа планина

Септ. 27, 2023
...
С поредица от събития двете неправителствени организации честваха Деня на Европейския зелен пояс в граничните райони на Странджа. Честването имаше за цел да популяризира международната инициатива Европейския Зелен Пояс, която обхваща територии със съхранени природа, бит и култура. Поради ограничения достъп до граничните райони попадащи от двете страни на бившата ,,Желязна завеса“ от недалечното минало, тези райони са запазили автентичния си вид, и в същото време остават слабо познати за широката общественост. Традиционно Деня на Зеления Пояс се отбелязва в редица страни от обхвата на Инициативата в периода 18 – 24 септември с поредица от събития.

В тази връзка, в периода 22 – 23.09.,  партньорите посетиха територията на Национален парк ,,Заливни Гори Инеада“, където домакини на събитието бяха представители на Дирекцията на Парка. В информационния център на Парка в градчето Инеада, пред участниците подробно бе представена международната инициатива и ползите от съвместното опазване на природата от двете страни на границата. Лично директора на Парка г-н Зафер Кемай разказа пред гостите подробности за езерата, заливните гори и биоразнообразието на територията на Дирекцията. Кулата за наблюдения на птици, туристическите пътеки в Парка и местата за къмпингуване също бяха посетени по време на събитието.

От своя страна гостите от Зелени Балкани подариха на Информационния център на Парка, двойка реалистични модели на белошипи ветрушки, изработени в рамките на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван по програма LIFE на ЕС. Експонатите веднага намериха своето място в постоянната експозиция на Центъра, където гостите ще могат да се запознаят с една от най – редките хищни птици характерна за граничните райони на България и Турция.

Предвид че през тази година, фокуса на отбелязването на Деня на Зеления Пояс, бе поставен върху плодородието и реколтата в граничните райони (които по рано бе отбелязан и с Празник на Плодородието в България), участниците посетиха и традиционния базар на местни храни, напитки и други домашно произведени продукти разположен пред една от най – големите туристически атракции в област Къркларели - пещерата Дупница. В своеобразната дискусия представителите на Зелени Балкани и Аграрния Университет Пловдив от България, които също бяха участници в събитието, разказаха за едно изключително интересно растение – кримски чай. В България то е много рядко срещано и защитено от закона, докато в южните части на Странджа то е доста срещано и е популярна билка за направата на лечебен чай. На място бяха демонстрирани и традиционните начини за приготвяне на храни и напитки на огън, различни рецепти от района, и не на последно място сърдечното гостоприемство на местните хора!