Новини

Успешен размножителен сезон в новия тип гнездови платформи за белошипи ветрушки!

Юни 26, 2023
...
Изцяло новия модел гнездови платформи, изработени от екипа на Зелени Балкани преди настоящия размножителен сезон и монтирани в района на сакарското село Левка показват много добър гнездови успех!

Това стана ясно при мониторинга на гнездата, който бе извършен от екипа на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017, осъществяван от Зелени Балкани с подкрепата на Програма LIFE на Европейския Съюз.

Проверката на екипа ни показа, че три от общо осемте платформи са заети.
„Като се има предвид, че е едва първия размножителен сезон от поставянето им, това е много обнадеждаващ резултат“, коментира ръководителят на проекта д-р Градимир Градев.

Другата добра новина е, че заради специалния материал от който са изградени, „новите“ гнездилки поддържат по-ниски температури в горещите летни дни от останалите видове изкуствени платформи, и така създават допълнителен комфорт на птичите семейства.

Подборът на подходящ модел изкуствени гнездилки е от ключово значение за дейностите ни по възстановяване на белошипите ветрушки и подсилването на техните съществуващи вече колонии у нас. Това е така, защото в момента 60-70 %  от птиците, част от колониите на вида в България, отглеждат своите малки именно в такива съоръжения. Ето защо е важно те да са надеждни, устойчиви и да предлагат максимален комфорт на птиците и техните малки.

Смело можем да твърдим, че този, нов тип гнезда, отговарят на всички тези условия. Разбира се екипът на Зелени Балкани ще продължи да наблюдава и изследва ефекта им върху колонията и, ако е необходимо да прави промени в името на мисията ни по възстановяване на този изчезнал допреди години от нашата природа вид.