Новини

За екипа на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, 13 май бе ден изпълнен със събития и срещи с приятели!

Май 18, 2023
...
В началото на деня взехме участие в седемнадесетия фестивал на белия щъркел в Белозем – българското европейско село на белия щъркел.

На фестивала, организиран от Народно читалище "Просвета 1909 г.", Община Раковски, Кметство с. Белозем,  Зелени Балкани и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем и провеждащ се под патронажа на МОСВ, пред хилядите присъстващи участници и гости, екипът ни показа „Оживялата изложба“, с акцент работата ни по завръщането на изчезнали видове и дейностите ни по проекти, като "Живот за белошипата ветрушка".

Заедно с община Раковски, кметство Белозем и НЧ „Просвета 1909“,  в ОУ „Гео Милев“ открихме Международния конкурс за детска рисунка на тема „Животът на един щъркел“, който  се организира за шеста поредна година. А в Информационния център на белия щъркел в селото, представител на екипа на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от Зелени Балкани и финансиран от програма LIFE на ЕС, съвместно с Аграрен Университет Пловдив и НП „МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ – 2“ проведе беседа за потенциалните екосистемни услуги предоставяни от видове, като белия щъркел, белошипата ветрушка и други.

А, като комплимент за активното ни участие и традиционна подкрепа при организирането на фестивала, получихме грамота и плакет от домакините.

Вечерта екипът ни бе гост на Регионален природонаучен музей Пловдив, по повод отбелязването на Европейската нощ на музеите. Там, пред посетителите, показахме уникални кадри от видеоналбюдение в реално време на някои от птичите колонии, които екипът на Зелени Балкани наблюдава посредством монтирани камери. Така, гостите на събитието можаха да надникнат в тайния свят на птичите семейства на белошипите ветрушки в сакарското село Левка, където се реализират и част от дейностите по проект "Живот за белошипата ветрушка", както и да наблюдават поведението на птиците в някои от гнездата на щъркелите в Белозем.

Общо, над 3 000 човека се включиха, като гости и посетители в двете събития. Радостни сме, че имахме отново възможност на всички тях да разкажем за работата си и природозащитната идея!