Новини

10 години от завръщането на белошипата ветрушка у нас!

Яну. 11, 2024
...
2024 година се навършват 10 години откакто с усилията на Зелени Балкани белошипата ветрушка се завърна в природата на България след десетилетия отсъствие.

Ето защо екипът ни ще отбележи събитието с поредица от инициативи през цялата година!

Но нека надникнем назад във времето и да видим ретроспекцията на този забележителен природозащитен успех.

През 2013 година, в рамките на първия проект на Зелени Балкани от поредицата ,,Възстановяване на белошипата ветрушка" - LIFE11 NAT/BG/360, финансиран от програма LIFE на ЕС, в България бяха транспортирани и освободени в природата 90 белошипи ветрушки, излюпени във волиерите на нашите партньори от DEMA, Испания.

Първата двойка от птици в дивата природа бе сформирана през пролетта на 2014. Първото „диво“ бебе белошипа ветрушка се излюпи в колонията на вида в сакарското село Левка през май същата година.

От тогава до сега имаме регистрирани общо три колонии на вида у нас. Две от тях – тази в Сакар и тази в Стара Загора, създадена в рамките на настоящия проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 изпълняван от Зелени Балкани и финансиран от програма LIFE на ЕС, са сформирани благодарение на усилията на екипа ни. Третата колония, открита от теренните ни сътрудници край Бургас, бе регистрирана след началото на дейностите ни по възстановяването на вида.

Националната популация на белошипата ветрушка вече се оценя на над 40 двойки, при 0 в началото на дейностите ни.

За тези 10 години общо 1315 са младите птици, които са излюпени и освободени в природата и за отглеждането и адаптирането на които екипът е полагал грижи. За някои от тях роден „дом“ са „дивите колонии“ в Сакар и Стара Загора, а за други – волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани, испанската организация  ДЕМА и различни зоопаркове от Европа.

138 са поставените изкуствени гнездилки от екипа на Зелени Балкани в района на трите колонии. Това са места, които да приютяват белошипските семейства и които да са сигурен дом за техните малки.

Потвърдени са над 10 места за предмиграционни струпвания на вида в Южна България.

Белошипата ветрушка е единия от общо четирите вида, които ние от Зелени Балкани, заедно с различни партньори, успяхме да възстановим в природата на България за последните 20 години! Заедно с нея се нареждат белоглавите лешояди в Стара планина, черният лешояд и ловният сокол.

Тя е и сред първите видове птици, не само в България, но и на целия Балкански полуостров, възстановени след изчезването им!

2024 година за екипа ни ще премине под знака на този забележителен успех, като обещаваме да бъде изпълнена с поредица от събития, в които заедно да отбележим тази наша сбъдната мечта! Защото тя е отличен резултат не само за Зелени Балкани, но и за България като първата държава на Балканите, в която целеустремено се работи не просто за запазване на биоразнообразието, но и за завръщане на изчезнали от природата видове!

За контакти:
Христина Клисурова - Връзки с обществеността
Тел.: 0886570053
Градимир Градев - ръководител проект "Живот за белошипата ветрушка"
Тел.: 0885609289