Новини

26 белошипи ветрушки полетяха над Сакар!

Май 05, 2021
1
В началото на празничните дни първите 26 птици освободени в рамките на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017 полетяха над сакарското село Левка!

Това събитие само по себе си е уникално по няколко причини!
Първата е, че методът е нов за България и е експериментален. До момента, в рамките на дейностите ни по завръщане на белошипите ветрушки, екипът ни освобождаваше само нулевогодишни пилета - птици на възраст между 25 и 30 дни, в пухово оперение. Този път освободените бяха излюпени през 2020, т.е. на възраст почти една година!

Другият иновативен подход бе адаптационната волиера - клетка на колела, която екипът ни използва за временен дом на птиците, от където в последствие те бяха освободени! Ремарке, приспособено за нуждите на дребните соколчета, пригодено, като волиера, което може да се позиционира на различни места из страната, предварително набелязани от екипа ни. Това, че е подвижно значително улеснява работата ни и прави методът лесно достъпен и изключително адаптивен.
Другата не маловажна част от дейността бе маркирането с предавател на две от освободените ветрушки. Това даде възможност на екипа ни да следи освободените птици.

Радостни сме да отбележим, че в дните след отварянето на волиерата, повече от половината освободени птици бяха забелязани около мястото на освобождаване - Центърът за природозащитни дейности в Левка, не само в полет, но и активно хранещи се на мястото за подхранване. А, още по-приятната новина е, че поне, 4 от птиците вече са в сформирани двойки, някои от които, даже, си намериха и „диви“ партньори.

Продължаваме да следим с интерес събитията около соколчетата, а за по-интересните моменти от живота им обещаваме да ви информираме!