Новини

Белошипите ветрушки си отиват….

Авг. 13, 2021
1
Ето че и тази година настъпи времето, в което белошипите ветрушки напуснаха родните си места у нас и поеха по дългия път на миграцията!

В шумната допреди няколко седмици колония на вида в сакарското село Левка сега е тихо и пусто, а в новооткритата колония около Спасителния център в Стара Загора има една единствена птица!

Ето и набързо равносметката, която екипът ни направи за отминалия размножителен сезон:
  • Около 25 двойки са обитавали колонията в Левка и над 5 двойка са били регистрирани в новата колония в Стара Загора.  Щастливи сме да отбележим, че двойките в Левка са с 5 повече от миналата година!
  • От всички двойки, включително  тези, обитаващи пределите на волиерите в Спасителния център, са излюпени и отгледани, общо 120 малки.
  • За пръв път приложихме метода на освобождаване на презимували птици, чрез който на свобода бяха пуснати 26 белошипи ветрушки, излюпени в Спасителния център през 2020 година!
  • Маркирани със сателитен предавател бяха две птици. Всички излюпени малки и освободени птици бяха маркирани с орнитологични, както със сиви с черен надпис PVC пръстени! Последните бях специално определени и изработени за България, за целите на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017.

И така, попътен вятър и до нови срещи на пролет!