Новини

Дивите съседи на белошипите ветрушки в Левка

Юни 23, 2021
1
От доста време се каним да ви разкажем колко богато е животинското разнообразие около село Левка – домът на първата колония белошипи ветрушки от десетилетия насам у нас!

Първо, нека започнем с това, че селото се намира в Защитена зона Сакар от мрежата Натура 2000. Само това трябва да ви говори, че района е много специален по отношение на биоразнообразието си.

И наистина е така. Като се започне от шумните комшии на белошипите ветрушки – врабчетата, през десетките видове пойни птици, премине се през различните нощни грабливи птици, и се стигне до представителите на орлите в лицето на най-редките от тях – царският орел и орелът змияр, става ясно, че не напразно мястото е толкова специално.

Но, това, съвсем не е всичко. Тук можете да срещнете и различни бозайници – лалугери, зайци, но също така и представители на влечугите, сред които е и очарователното геконче!

Ето, че, сами се убедихте какво прекрасно райско кътче е Сакар, а Левка, като част от магичната планина не само че не прави изключение, но  и „перлата в короната“ със своята колония белошипи ветрушки и неуморният екип на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017!
Снимки: Георги Стоянов и Любомир Андреев