Новини

Долетя първата мъжка белошипа ветрушка!

Фев. 24, 2021
1

Дни след като обявихме официалното начало на пролетта за екипа на Зелени Балкани, дошла на крилете на женската белошипа ветрушка DS, в колонията в сакарското село Левка се появи и първият мъжки - JF.

Той, за разлика от нея, се появи днес, в обичайното за завръщането на мъжките птици време – между 21 и 24 февруари. Изпреварил многогодишния първенец – BFZ, JF долетя рано сутринта и, гладен от дългия и изтощителен път от Африка, веднага кацна на платформата за подхранване.

Като цяло и тази година се запази тенденцията в първи да се прибират по-възрастни 2-3 годишни птици. Такива са и двете пристигнали до момента.

В близките дни, екипът на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017 очаква все повече белошипи ветрушки да се присъединят към за сега самотните две птици, които вече се придържат сравнително заедно и с това полагат началото на тазгодишната размножителна колония в Сакар!

Ще продължим да Ви информираме за живота на белошипите ветрушки в Левка, който с всеки изминал ден ще става все по-интересен.