Новини

На гости „На хармана“

Септ. 11, 2023
...
Проектът "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 изпълняван от Зелени Балкани с подкрепата на ЕС, отново бе гост на фестивал.

Този път той се проведе в Харманли под звучното име „На Хармана“.

Екипът ни представи работата на Зелени Балкани по завръщането на вида у нас и последвалото подпомагане на крехката му популация. Част от гостите от наша страна бяха мишеловите Хари, Мишо и керкенезчето Владко-   представители на инициативата на Спасителния център на Зелени Балкани -  "Ранената дива природа".

Представихме, също и „Оживялата изложба“, представяща защитени и застрашени от изчезване видове, които намират своя дом на територията на Европейския зелен пояс – бивши погранични зони от времето на „желязната завеса“. Акцент в нея, наред с царския орел, ловния сокол, червеногушата гъска, черния лешояд и други бе, и белошипата ветрушка. Участието на изложбата на фестивала е и в контекста на предстоящото съвсем скоро отбелязване на Деня на „Европейския зелен пояс“, който екипът на Зелени Балкани отбелязва традиционно.

Благодарим на организаторите от Сдружение "Бизнесът за Харманли" Община Харманли, Сдружение „Агора” и Исторически музей – Харманли за поканата и за това, че отново ни направиха част от културния живот на Сакар – мястото в което белошипата ветрушка се завърна у нас за пръв път след десетилетия отсъствие.