Новини

С грижа за белошипките

Ноем. 19, 2021
1
По време на зимната ваканция на белошипите ветрушки, когато птиците са далеч на юг, екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 продължава да се грижи за техните домове.

Ето, например, преди дни, експертите, размножители, полевите сътрудници и част от екипа на Спасителния център за диви животни посетиха село Левка. Там, както знаете, се намира най-голямата и първа в България от десетилетия насам колония на вида, завърнал се благодарение на усилията на Зелени Балкани.

Сега, когато птиците ги няма, е момента, в който екипът ни може да надникне в гнездилките – дом на птичите семейства от ранна пролет чак до есента. Освен, че ги проверяваме дали са здрави, също ги и почистваме отвътре, дезинфекцираме ги и им сменяме постелята.  


Така, когато се приберат от дългия път, белошпите ветрушки ще намерят домовете си чисти и подредени, готови да бъдат безопасен и удобен дом за техните семейства и малките, които ще отгледат там!

Присъствието на екипа ни на място, от друга страна, бе повод за разговори в посока организиране на работата, подсилването на новата колония край Спасителния център и организацията на бъдещия размножителен сезон.