Новини

Белошипата ветрушка бе гост на две училища в Сакар

Март 07, 2023
...
Екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 на Зелени Балкани, финансиран от програма LIFE на ЕС, посети две училища в Сакар.

Наши домакини бяха учениците от ОУ „Христо Ботев“ в Левка и ОУ „Ивaн Вазов“, в Свиленград.
Пред тях, разказахме за белошипата ветрушка, показахме филмчета и клипове, говорихме си за това защо трябва да я има, как да я опазим, и какви усилия положи екипът на Зелени Балкани за нейното завръщане у нас.

А, фактът, че именно в района на Левка белошипите ветрушки бяха завърнати в природата на България след десетилетия отсъствие, не само бе любопитен, но и накара децата да се гордеят с богатото биологично разнообразие на родния си край.

Накрая на нашето гостуване, всяко едно от децата получи тениска с лика на белошипата ветрушка за спомен, която собственоръчно оцвети.

А, в училището в Левка, използвахме възможността лично да поднесем грамотите и наградите на децата, участници в конкурса за рисунка на тема "Хищни птици" на нашите колеги от проект "Натура 2000 в България - нови хоризонти" на Зелени Балкани. От своя страна, децата ни подариха за спомен прекрасна, пъстра къщичка за птички, изработена от тях!