Новини

Белошипите ветрушки – тези малки, но смели пътешественици!

Ноем. 10, 2021
1
На прага на зимата, когато всички белошипи ветрушки са вече далеч, далеч на юг, ние продължаваме да следим приключенията на тези малки, но безстрашни пътешественици!

Помните Ема, нали? Птицата, която вече няколко години екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 следи, благодарение на поставения й предавател.

Последните новини от нея са прекрасни! Ема е вече в Нигер!

Както ще видите на картите, пътят й към зимната й квартира преминава през Гърция, Турция, Либия и Чад. Припомняме, че следим Ема от 2018 година, когато екипът на Зелени Балкани й постави предавателя. Тя е част от малката колония белошипи ветрушки, обитаващи Лукойл Нефтофим Бургас. Всяка година Ема посещава Африка, като любимите места за зимната й почивка са Чад, Нигерия и Нигер.
Интересното е, че заедно с нея, по сравнително сходен маршрут, започна своята миграция и маркираната тази година от новооткритата колония край Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора млада женска птица с пръстен ZPV. Тя повтори пътя на Ема, но за сега се установи в Чад.

Изборът на старозагорската птица, обаче, никак не е случаен. Поглеждайки картата на миграцията на всички следени от нас белошипи ветрушки, става съвсем ясно, че местата, в които предпочитат да  зимуват са именно Чад, Нигерия и Нигер.

И така, птиците са далеч, зимата у нас е все по-близо. А, когато тя си отиде, ще дойде ред на топлата пролет и … завръщането на пернатите мигранти от юг!