Новини

Доброволци за белошиипата ветрушка – от три континента!

Авг. 03, 2021
...
Сакарското село Левка това лято приюти доброволци от три континента, в помощ на белошипата ветрушка.

Младежите от Франция, Испания, САЩ, Бразилия и Нидерландия помагаха на екипа на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 в работата му по завръщането на вида у нас! Всички те са студенти, а престоят им в Сакар е част от практиката им по време на обучението.

Приятно бяхме изненадани от готовността на младите хора да се включат в ежедневната работа на екипа ни, част от която не е особено атрактивна. Но, нито подготовката на храната, нито задължителните санитарни и хигиенни дейности в базата или пък грижата за „домашните любимци“, като магаричката Миша, секнаха ентусиазма на младежите.

От своя страна, екипът ни се постара да им предаде голяма част от знанията си, като с това със сигурност сме допринесли за тяхното професионално развитие!

В малкото си свободни дни, доброволците обиколиха района и се запознаха с богатото му природно и културно наследство, бита на хората и самите тях. С това, определено, престоят им в Сакар и България се обагри с допълнителен колорит и нови, прекрасни, емоции и впечатления, които ще отведат у дома!