Новини

По следите на белошипите ветрушки в България и Гърция

Юни 17, 2022
1
В края на миналата седмица представители на различни национални и регионални медии посетиха местообитанията на белошипата ветрушка в Сакар, на територията на България и Гърция.

В рамките на инициативата „Натура 2000 в граничните райони на България и Гърция - ключови местообитания за белошипата ветрушка“, част от проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 на Зелени Балкани, финансиран от програма LIFE на ЕС, журналисти, отразявали най-много работата на екипа ни, се запознаха отблизо с живота на белошипите ветрушки. Използвахме момента и да надникнем в бита, и културата на местните общности, които посетихме, като неизменна брънка от цялостните предпоставки за съществуването на вида.

Първата ни спирка бе Свиленград, където представители на местния исторически музей и лично кметът на града, запознаха гостите с богатата му история и култура. Посетихме Арт галерията и мостът на Марица и научихме повече за историята на тези, своеобразни, емблеми на града.

На следващия ден бяхме в село Левка, където екипът на Зелени Балкани за пръв път от десетилетия насам възстанови белошипата ветрушка, като гнездящ вид в България. Гостите ни имаха възможност да наблюдават опръстеняване на млади птици, излюпени в Спасителния център и в зоопарк София, като и първия етап от на освобождаването им посредством адаптационна волиера.

Следващите дни посетихме различни природни и културни забележителности в Гърция – Паркът „Делтата на Марица“, Националният парк „Дадя“, и освен на богатата природа на региона се насладихме и на прословутото гостоприемство на нашата южна съседка.