Новини

За екипа на Зелени Балкани пролетта дойде….преди да е дошла пролетта!

Фев. 12, 2021
1
Как става това ли? Ами, много просто – на крилете на една мъничка птичка - белошипата ветрушка DS!

Но, нека да обясним по-подробно!

Белошипите ветрушки са вид, който мигрира и през зимата те обитават топлите страни. Ето защо те, както и щъркелите, са предвестници на пролетта. Всяка година ние, от Зелени Балкани, отбелязваме настъпването на пролетта по първата, появила се в  Центъра за природозащитни дейности на сакарското село Левка белошипка.
А, тази година имаме няколко интересни, нови, момента:
  • Първата птица е женска! До момента първенството държаха мъжете, но и при птиците, както и при хората, явно, има елементи на еманципация!
  • Тази година първата белошипка се появи около 10 дни по-рано! Предходни години сме регистрирали първите белошипи ветрушки около 20 – 25 февруари!
  • Това, всъщност, е най-ранното регистрираната завърнала се от миграция птица от началото на работата ни по завръщане на вида у нас, преди повече от 7 години!
Тези, които се притесняват, че прогнозите са за лошо време, ще успокоим с това, че всяка година първите белошипки са застигани от студ, а понякога и сняг по нашите земи, но както всяка година, така и тази екипът на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017 е подготвен за това с пълни фризери храна, която на драго сърце раздава на пристигналите от дълъг път птици.

Но, нека видим, коя е DS?

Тя е птица, излюпена в първата в България колония на вида от десетилетия насам, в село Левка през далечната, вече, 2017 година. Същата година е маркирана от екипа ни с пръстен. Птицата е била регистрирана и миналата година в колонията, като е имала и свое поколение!

И така, вчера пролетта настъпи!