Новини

Започна размножителния сезон на белошипите ветрушки в Сакар!

Март 17, 2021
1
Със завръщането на първите белошипи ветрушки в сакарското село Левка, екипът на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017 информира за началото на размножителния сезон на дребните соколчета.

Още не отпочинали от дългия път на миграцията, смелите пътешественици се отдават на семейния живот в търсене на подходяща гнездова платформа и партньор, с който да отгледат поколение. Наблюдавани са и многократни копулации.

От няколко дни, екипът ни на терен вече е сигурен, че двойките са, поне, три!

„Засега може да се каже, че имаме 3 сигурни копулиращи и загнездващи двойки. Вероятно са повече“ споделя Йорданка Василева и продължава „Първи забелязани да копулират и да влизат в гнездилки са мъжки KAL 2016, излюпен в DEMA, Испания и женска KNK (с кален пръстен) от 2017, вероятно излюпена в Центъра. Женската е наблюдавана за първи път на 3, а мъжкия на 6 март. Вероятно заемат 6-та гнездилка , макар че все още обикалят и други.“

И така. Очертава се интересен и пълен с изненади размножителен сезон в Левка. Нашите колеги там ще продължат да се грижат все така всеотдайно за белошипите ветрушки, а ние, ще ви информираме периодично за най-интересното от живота на дребните соколчета!