Новини

Академия „Природа“ отново в действие

Ноем. 13, 2023
...
През отминалите почивни дни, екипът на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017 проведе една от поредните акции на инициативата „Академия природа“.

В рамките на акцията бъдещи ветеринарни лекари, студенти по ветеринарна медицина от Тракийския университет, взеха участие в кампания по профилактика на селскостопански животни в района на първата възстановена у нас колония на белошипите ветрушки -  сакарското село Левка.

Младите, бъдещи специалисти, имаха възможност не само да участват в манипулации, като преглед на общо състояние и копита, вътрешно и външно обезпаразитяване, лечение, но и да се запознаят с изискванията на отделните видове за отглеждане и хранителните им предпочитания.

Част от прегледаните животни бяха и героите на дарителската кампания на Зелени Балкани „Магарешки истории“ – магаренцата Миша и Йори. Младите хора не само се запознаха с животните, но научиха повече и за ролята им за оцеляването на белошипите ветрушки.

„Разнообразната, питателна и витаминозна храна е също толкова важна за състоянието на животните, както и добрите условия на отглеждането им и правилната профилактика“ каза пред студентите Руско  Петров, докторант на секция – „Генетика, развъждане и частно животновъдство“ към катедра Общо животновъдство" на ВМФ на Тракийския университет.